Hyundai Motor Group (HMG) in Rimac Automobili sta do leta 2020 sklenila strateško partnerstvo pri razvoju prototipov visokozmogljivih električnih vozil in vozil na gorivne celice. Hyundai stremi k naslovu vodilnega v proizvodnji visokozmogljivih električnih vozil (EV) in “Čiste mobilnosti”* (angl. Clean Mobility).
Hyundai Motor Company in Rimac bosta tesno sodelovala pri razvoju prototipov električnih različic konceptnega športnega vozila “N” in visokozmogljivega vozila s pogonom na gorivne celice (FCEV).

“Rimac je inovativno podjetje z izjemnimi sposobnostmi razvijanja visokozmogljivih električnih vozil,” je ob podpisu partnerstva dejal Euisun Chung, izvršni podpredsednik HMG. “Njegove start-upovske korenine in izdatne izkušnje v sodelovanju z avtomobiliskimi proizvajalci v kombinaciji s tehnološko izvrstnostjo pomenijo, da je Rimac idealen partner za nas. Veselimo se sodelovanja z Rimcem na naši poti do 'Čiste mobilnosti'.”

Matej Rimac, ustanovitelj in izvršni direktor družbe Rimac Automobili, je ob tem povedal: “Zelo smo impresionirani s hitro ter odločno pobudo skupine Hyundai-Kia,« ter dodal: “Verjamemo, da bo to tehnološko partnerstvo ustvarilo maksimalno vrednost za naši podjetji in njune kupce. Rimac je še vedno mlado in relativno majhno, a hkrati tudi hitro rastoče podjetje. V HMG-ju vidimo močnega investitorja in tehnološkega partnerja ter verjamemo, da nas bo to sodelovanje utrdilo na prvem mestu med dobavitelji električnih komponent v avtomobilski industriji.”

Rimac, ki ima trenutno 500 zaposlenih, je nastal leta 2009 na Hrvaškem kot garažni projekt Mateja Rimca, z vizijo izdelovati športna vozila 21. stoletja. Od takrat je hitro zrasel v tehnološko podjetje, s strokovnostjo, ki sega od področij visokozmogljivih električnih pogonov do različnih upravljalskih tehnologij in baterijskih sistemov.

Skupina HMG bo s partnerstvom dodatno okrepila svoje obstoječe raziskovalno-razvojne zmožnosti, da uresniči načrt o elektrifikaciji, ki vključuje prihod 44 okolju prijaznejših modelov do leta 2025. “Želimo izdelovati vozila z visokimi zmogljivostmi, ki niso le hitra in zmogljiva, temveč tudi izpolnjujejo najvišja pričakovanja naših strank o njihovih sanjskih vozilih,” je dejal Thomas Schemera, izvršni podpredsednik in vodja produktnega oddelka skupine. “Naš cilj je, da električna vozila postanejo bolj priljubljena in da ustvarimo družbeno vrednost s pomočjo vodilne tehnologije in inovacij na področju zmogljivosti.”

*Evropska unija je 15. 4.2019 sprejela nov emisijski standard, ki zahteva, da bodo emisije novih vozil leta 2030 kar 37,5 odstotkov nižje v primerjavi z letom 2021.

Povzeto po Avtorju napisanega: KMAG Foto: Hyundai Motor Group