Ko opazite, da se premikate proti predelu kjer je močno deževje ali celo toča zmanjšajte radio in GPS in pripravite sopotnike, naj bodo čim bolj mirni in naj vas ne motijo. Ob takih situacijah je zelo pomembno, da ste čim bolj zbrani in da kljub neprijetni situaciji poskusite ohraniti kar se da mirno kri.

Preden greste na pot je zelo pomembno, da preverite vremensko napoved. Lahko se vam namreč zgodi, da je pred vstopom v predor lepo in sončno vreme, na drugi strani pa vas preseneti močna nevihta. Če boste pred odhodom preverili vremensko napoved, boste lahko tovrstne dogodke predvideli in vas ne bodo neprijetno presenetili. Pozorni bodite tudi na opozorilne table pred vstopom v predor, saj le-te načeloma opozarjajo na tovrstne situacije in stanje ob izstopu.

 Ob hudih vremenskih razmerah (močno sneženje ali dež) je uporaba asistenčnih sistemov lahko otežena oz. vam bo vozilo celo javilo, da sistemi ne delujejo.

Osnovna pravila ob nevihti:

  • PRILAGODITE HITROST

Upočasnite toliko, da povsem jasno vidite, kaj se dogaja pred avtomobilom. Če vidite le sto metrov daleč, vozite s hitrostjo največ 80 km/h. Spoštujte znake, ki opozarjajo na zmanjšano hitrost v primeru nevihte.

  • POVEČAJTE VARNOSTNO RAZDALJO

Zavorna pot se v hudem nalivu zaradi slabšega oprijema podaljša tudi do štirikrat, ob močnem padcu temperature pa lahko pride celo do podhladitve letnih pnevmatik. Takrat, le-te postanejo trše in tako se zavorna pot še dodatno podaljša. Zato v takih situacijah povečajte varnostno razdaljo in bodite pozorni na vozila pred vami.

Ste vedeli, da si ob robu vozišča lahko izberete orientacijsko točko in tako vzdržujete primerno varnostno razdaljo? Ko se vozilo pred vami z zadnjim delom vozila nahaja ob tej točki pričnete šteti - enaindvajset, dvaindvajset in če ste točko s sprednjim delom svojega vozila prevozili ob izteku štetja ali celo kasneje, je vaša varnostna razdalja ob normalnih vremenskih pogojih primerna. V primeru slabih vremenskih pogojev, pa mora biti razdalja dva do štirikrat večja

  • PRIŽGITE ŽAROMETE

Če imate samodejne dnevne luči, preverite, da so se prižgale tudi zasenčene luči in aktivirale tudi zadnje luči. Ko je vidljivost slaba (močen dež, megla, sneg) prižgite še meglenke, v kolikor vozilo slednje ima.

  • REAGIRAJTE POZORNO, ZAVIRAJTE PRAVOČASNO

Dobre pnevmatike niso pomembne le pozimi, vendar tudi v nalivu, saj je njihova naloga, da izpod vozila odvajajo vodo in zagotavljajo dober oprijem.

V kolikor se vam zgodi, da zapeljete v večjo količino vode na cestišču (aquaplan) nikakor sunkovito ne obračajte volana ali sunkovito zavirajte, saj vas lahko zanese takoj, ko kolesa dobijo dober stik s podlago! V tem primeru ostanite mirni, umaknite nogo iz pedala in vozite naravnost naprejZačutili boste, ko bo vozilo ponovno dobilo oprijem s podlago.

 

Kje in kdaj je varno ustaviti?

Priporočamo, da vozilo vedno varno ustavite, ko se vidljivost zmanjša na manj kot 10 metrov, če pada toča, ipd. Pomembno pa je, da slednje vedno naredimo varno na parkirišču ali na zato primernem mestu izven cestišča, kjer je varno. V kolikor je to nekje v bližini vozišča prižgite vse štiri smernike, da opozorite nase. Nikoli pa vozila ne zaustavljajte v predorih, pod nadvozi, pod drevesi (v primeru vetrovnih neviht), na dostavnem pasu (dovoljeno le v sili, ko je okvara na vozilu), ipd. 

Pred udarom strele ste zaradi učinka Faradayeve kletke varni v vozilu. Preverite le, da se kovinski predmeti v vozilu ne dotikajo avtomobilske karoserije, vendar kljub temu vozila nikoli ne parkirajte pod drevesi ali v bližini električnih napeljav.

Ko se razmere umirijo in ste dovolj zbrani za nadaljevanje vožnje lahko pot nadaljujete.

 

Nesreča ali poškodba vozila

Ste bili udeleženi v prometni nesreči in je na vašem vozilu nastala škoda? Najprej poskrbite za varnost sebe in ostalih potnikovPrecenite ali je vozilo varno za nadaljnjo uporabo. Včasih so poškodbe skrite (poškodbe podvozja) in ko niste sigurni ali lahko pot nadaljujete varno, raje pokličite številko asistenčne službe vaše zavarovalnice ali znamke vozila, ki jo vozite. Številke navajamo na koncu tega besedila.

Strankam priporočamo, da ob sklenitvi letne zavarovalne police, vključijo asistenco, ki vam v primeru nesreče nudi pomoč na cesti. Ob sklenitvi slednjega bodite pozorni ali asistenca vključuje nadomestno vozilo, pod kakšnimi pogoji vam nadomestno vozilo pripada in za koliko časa. Svetujemo vam, da za vozilo, ki ga dnevno uporabljate ali z njim planirate dopust, sklenete maksimalno možno asistenco!

Ob prometni nesreči vozilo varno ustavite, v kolikor je mogoče vozilo ustavite tako, da omogočite ostalim vozilom prehod naprej. Prižgite smernike, oblecite varnostni jopič, zavarujte kraj nesreče (namestite varnostni trikotnik) in pokličite policijo. Priporočamo fotografiranje kraja nesreče v kolikor je to varno izvedljivo. 

Zavarovalnico morate o poškodbi obvestiti v roku treh dni oziroma čim hitreje po dogodku. Če je vozilo vozno se naročite na ogled poškodb v vaši zavarovalnici. Zavarovalnica bo namreč zahtevala predhodni ogled in oceno škode. 

V koliko pa je vozilo nevozno, naj vlečna služba vaše poškodovano vozilo pripelje na naš servis. V tem primeru škodo prijavite na vaši Zavarovalnici in povejte, da smo mi vaš izbrani servis.

V primeru, da je povzročitelj drug in se bo vozilo popravljalo po ZAVAROVALNI POLICI POVZROČITELJA, izpolnite evropsko poročilo in pokličite policijo. Prijavo škode uredite na zavarovalnici povzročitelja. Ne glede na to, kje prijavljate škodo pa ob cenitvi vprašajte za nadomestno vozilo za čas popravila vašega vozila.

 V primeru ogleda poškodb zaradi toče, vedno pripeljite čisto vozilo, saj bo le tako opravljen temeljit ogled in popis poškodb vozila. 

Asistenčne številke in navodila kam parkirate vozilo izven našega delovnega časa

V primeru okvare vozila ali nezgode na cesti, lahko pokličite na svoj asistenčni center. Asistenco lahko sklenete pri svoji zavarovalnici, zato najprej preverite vašo zavarovalno polico.

 

Asistenčne številke:

SLO: 080 28 64, tujina: +386 2 222 2864

SLO:080 19 21, tujina: +386 2 6180520

SLO: 080 88 48, tujina: +386 5 66 28 500

SLO: 080 26 56, tujina: +43 1 52503 6512

SLO: 080 35 23, tujina: +386 1235 04 25

 

Ste vedeli, da obstaja Hyundai in Suzuki asistenca?

·         HYUNDAI ASISTENCA

 Brezplačen klic na telefonsko številko 080 20 32 iz Republike Slovenije, telefonska številka +386 1 530 5379 je namenjena klicem za pomoč iz tujine (klic je plačljiv).

HYUNDAI asistenca je vedno prisotna:

  • izvajanje pomoči 24 ur na dan, vse dni v letu,
  • HYUNDAI asistenca izvaja pomoč na cesti ali prevoz vozila v primeru okvare ali nesreče,
  • pomoč in popravila na cesti ter prevoz vozila so plačljive storitve.

Prevoz vozila HYUNDAI do najbližjega pooblaščenega servisa HYUNDAI je za uporabnika brezplačen če:

  • je vozilo v trenutku okvare v garanciji HYUNDAI,
  • gre za popravilo, pokrito iz naslova garancije HYUNDAI,
  • je vozilo redno vzdrževano v skladu s predpisi v servisni knjižici vozila.

 

·         SUZUKI ASISTENCA

Storitev Suzuki Asistenca vam je na voljo na območju Evrope 24 ur na dan v času trajanja jamstva. Pokličite našo številko za klice v sili, kjer boste dobili takojšno pomoč po vsej Evropi v slovenščini. Pri klicu v sili navedite točen kraj okvare vozila, za kakšno okvaro gre, številko in veljavnost kartice Suzuki Asistenca, tip vozila znamke Suzuki ter vaše ime in priimek.

Pomoč našega mojstra prispe na kraj okvare, kakor hitro je to mogoče. Številka za klice v sili, na katero lahko pokličete po lokalni tarifi v Sloveniji: (04) 255 18 62, Številka za klice v sili, na katero lahko pokličete iz tujine: +43 1525 03 65 90.

 

OB KLICU NA ASISTENČNI CENTER PREVERITE ALI VAM PRIPADA NADOMESTNO VOZILO!